Lägg en röst!

Vilken stad ska du besöka i sommar?
 

Visby PDF Print E-mail

 

Rosornas och ruinernas stad

Oavsett om du är på jakt efter att semestra med familjen, promenera runt på kullerstenar i otroligt romantiska gränder mellan de mer än tvåhundra tidstypiska sjuttonhundratalshusen, eller att festa med kompisarna, är Gotland och Visby platsen för dig. Staden är en del av Unescos världsarv eftersom den är en av de bäst bevarade Hansestäderna. Ta färjan över eller lägg till med den egna båten i småbåtshamnen.
I Visby, även kallat "rosornas och ruinernas stad", finns ett enormt utbud av restauranger, caféer och pubbar. Visby är faktiskt en av landets krogtätaste städer och det är nära till allt här. Är man ute efter shopping finns det gott om gallerier och gårdsbutiker fulla av hantverk och delikatesser med lokalt ursprung. I Visby kan man både koppla av och festa.

Att se i Visby

Det kryllar av saker att göra i Visby med förslagsvis Visby Domkyrka, den Botaniska trädgården som är en av de vackraste i Sverige och den kända elva meter höga Ringmuren, den stadsmur som är bäst bevarad i hela norra Europa. Visby med omnejd har för övrigt flera fascinerande museer som till exempel Gotlands veteranbilsmuseum och Sandkull-Annas stuga.
Medeltiden återkommer
När det kommer till evenemang är Medeltidsveckan i augusti en stor tilldragelse, då Visby helt plötsligt befinner sig knappt sjuhundra år tillbaka i tiden och intas av riddare, gycklare och allt vad en medeltidsvecka innebär. Ett måste för historieintresserade under detta evenemang är tornerspelen som får sin upplösning under pompa och ståt under Medeltidsveckan.
Stockholmsveckan
Årligen, i slutet av vecka 29, transformeras rosornas och ruinernas stad till en partystad utan dess like. Visby invaderas då av festande ungdomar som förvandlar medeltidsstaden till Stockholms Stureplan, av musik, sol, fest, champagne och pengar. En stockholmstjej som brukar besöka Stockholmsveckan årligen lämnar följande berättelse.
"Kallbadhuset är stället man hänger mest på under Stockholmsveckan. Där samlas ofta stora gäng med killar som försöker överträffa varandra och visa vem som har råd att spendera mest pengar. Då beställs det in drinkar, shots och skumpa från alla håll och kanter och ingen har egentligen koll på vem som beställt vad och vem som ska ha det. Det är helt enkelt bara att dricka av allt som serveras. Det finns till och med tjejer som har som plan att gå ut helt utan några pengar och bara följer efter killarna som bjuder."
För visbyborna kan Stockholmsveckan visa sig vara en otroligt lönsam händelse under sådana omständigheter då stockholmarna vill visa vem som är rikast och vem som kan spendera mest pengar på skumpa. En annan besökare säger:
"Att komma in på krogen under Stockholmsveckan kan gå på upp mot 300 kronor och väl inne flödar skumpan. Under den korta period Stockholmsveckan pågår konsumeras, och sprutas, det sex gånger så mycket campagne som på en Stureplanskrog under samma tidsperiod."

Hotell i Visby


Det självklara valet av boende i Visby är och bör vara Clarion Hotel Wisby, beläget centralt i de äldsta delarna av Visby, nära småbåtshamnen. Innan Clarion Hotel tog över faciliteterna har de använts som både packhus under medeltiden och kronomagasin. Sen artonhundratalets mitt har det drivits hotell i lokalerna och den första maj 1991 slog Clarion Hotel Wisby upp sina portar för ett nytt och nutida hotell med inredningsdetaljer som skvallrar om hotellets mer än 700 år gamla historia.
På Clarion Hotel Wisby finns det en gränd från medeltiden, pelare som stått sedan tolvhundratalet och tillvaratagna hus, även de från medeltiden. Dessa historiska lämningar har inte sparats för att bilda ett museum, utan för att bidra till stämningen i detta fullt fungerande, moderna hotell. Clarion Hotel Wisby är platsen för dig som vill se, röra och insupa atmosfären från medeltiden fram till i dag.
På hotellet finns kammare, salar, relaxavdelning och restauranger för hotellets gäster att nyttja efter sina önskemål och behov. Det finns rum för alla plånböcker och smaker på Clarion Hotel Wisby, hotellet där upplevelsen är viktigare än uniformer och omtanke från personalen innebär mer än "korrekt" service och stela nickar.

Restauranger

När man känner sig hungrig finns det två restauranger om en bar i hotellets fastighet. Restaurang Friheten har öppet från klockan 17:00 måndag till lördag. Där anordnas även vinprovarkvällar med jämna mellanrum.
Annars finns restaurang Kaptenshuset eller baren Vinterträdgården där det erbjuds underbar mat och dryck i underbara miljöer med sekelskiftskänsla.
Det finns både fast meny, bufféförslag och möjlighet att skräddarsy måltiden efter egna behov.