Lägg en röst!

Vilken stad ska du besöka i sommar?
 

Karlstad PDF Print E-mail

Att bo i Karlstad

I Karlstad är det inte direkt jobbigt att hitta husrum. Karlstad är faktiskt en av landets städer med flest hotell. Det finns dessutom många andra typer av boende, förslagsvis Bed & Breakfast, camping, stugbyar, vandrarhem eller gårdar. Det handlar alltså framför allt om att bestämma vilken standard, prisklass och boendeform du är intresserad av.
I centrala Karlstad kan man med fördel bo på något av Clarions tre smakfulla hotell. Där finns rum för alla smaker som passar de flesta plånböcker.
Lite längre ut från centrum finns ett större utbud av vandrarhem, stugor och olika typer av gårdar, eller campingplatser för den lite mer äventyrliga.

Semestra i Karlstad

Vid Vänerns norra strand ligger Karlstad, residensstad för Värmlands län och Sveriges artonde största tätort med mer än 59.000 invånare. Staden ligger vid Klaraälvens delta och en av älvarna omsluter Tingvallaön, den ö som centrala Karlstad vilar på. Karlstad, grundat 1584 av Karl IX, har en glad sol som symbol och en annan känd Karlstad-symbol är statyn "Sola i Karlstad". Statyn föreställer Eva Lisa Holtz, en servitris från sjuttonhundratalet som var känd för sitt "soliga" humör.

Evenemang i Karlstad

Karlstad är inte bara en plats baserad på ishockey och kaffet Löfbergs Lila. På sommaren kan man njuta av sommarfars i Mariebergsskogen, till exempel Hotelliggaren, klassikern som slagit stort i hela Europa. Hotelliggaren tar plats på ett hotell någonstans i Värmland, där ett vänsterprassel slutar med oanade konsekvenser.
På sommaren erbjuder Karlstad också stadsvandringar där du får bevittna Karlstads arkitektur och historia. Ni får även stifta bekantskap med kända personligheter med anknytning till Karlstad.
För de mindre mellan tre och åtta år finns chansen att ta del av den interaktiva teaterföreställningen långt inne i skogen. Där bjuds det på trollvandring hela sommaren och barnen får hjälpa skogens troll att lösa ett problem. Efter den cirka 45 minuter långa vandringen avslutas äventyret med saft och kex i trollkojan.
En helg varje månad bjuder Karlstad på värmländsk bondemarknad på stora torget. Där säljs närproducerade varor, exempelvis ost, blommor, frukt, charkprodukter, grönsaker med mera.

Barer i Karlstad

I Karlstad finns flera restauranger, barer och nattklubbar, många med någon typ av rabatt eller erbjudande för studenter. Exempel på dessa är Arena med studenttorsdagar, K6, en restaurang och bar och Rumpan Bar, studentbar på Campus. Fler restauranger eller klubbar värda att nämna är Blue Moon Bar, restaurang och nattklubb och Glada Ankan och Koriander, restauranger med både nattklubb och en scen för livemusik.

Equality Line Horse Show

Vackert belägen vid Vänerns strand går i månadsskiftet mellan juli och augusti Equality Line Horse Show av stapeln. 2010 blir tävlingen även en tvåstjärnig internationell tävling på vad många anser vara Sveriges stiligaste ridanläggning. Det blir en varierande blandning av underhållande klasser och toppryttare, på både internationell, nationell och även regional nivå, under de fyra dagar tävlingarna pågår.

Packmopedsturné

I år arrangeras Packmopedsturnén för sextonde året i rad och detta år följer till exempel både Dregen och Plura med på turnén som drar fram på Värmlands vägar. Den första augusti når Packmoppeturnén Karlstad och Café August. Dregen utlovar att bjuda på svenska visor från sin uppväxt och det kan bli allt från Cornelis Wreeswijk till KSMB.

En boende i Karlstad berättar

Om man besöker Karlstad på sommaren MÅSTE man göra ett besök på Café August. Där har de Karlstads godaste mat och även otroligt bra underhållning, och många duktiga musiker spelar där under kvällarna.
I övrigt kan man också åka med "Vattenbussen" då Karlstads lokaltrafik har "busslinjer" som går på vattnet. Man kan göra en rundtur eller åka till Lövnäs på Hammarö. Båten går efter en särskild tidtabell. Detta gjorde vi förra sommaren när det var en helt fantastiskt vacker kväll.
Stadsträdgården hade förra säsongen en helt underbar tulpanutställning, det var alla möjliga färger och former och det blev väldigt känt.
Skutberget och Bomstadbaden är också bra val. Skutberget drivs nu i ny regi och Karlstads kommun har inte hand om det längre. Där finns en del friskvård och andra trevliga aktiviteter man kan utöva.